Gdzie zjeść w Stambule, najlepsze restauracje i bary

8 lipca, 2024 Tagi , , ,

Brukowane uliczki Stambułu kryją w sobie kulinarne przysmaki na każdym kroku. Od ulicznych sprzedawców serwujących słynne na całym świecie kebaby po współczesne miejsca serwujące klasyczne tureckie potrawy w innowacyjnych nowych restauracjach. Miasto oferuje wiele miejsc z przepysznymi opcjami jedzenia na każdym rogu. Współczesna kuchnia turecka to ukłon w stronę smaków Imperium Osmańskiego: połączenie smaków od Bliskiego Wschodu po Bałkany. Począwszy od ulicznego jedzenia po wysokiej klasy doznania kulinarne, Stambuł oferuje kuchnię odpowiednią dla każdego rodzaju podniebienia.

Zaplanuj swoją podróż

Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty

Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com

Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj

Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Aheste

W Asmalimescit, gdzie nie brakuje dobrych restauracji, znajduje się restauracja Aheste (co oznacza „bez pośpiechu”), która serwuje tradycyjne meze. Jest to swego rodzaju typowe tureckie meyhane (tawerny) we współczesnym wydaniu. Aheste serwuje typowe jedzenie slow food i dania w stylu meze, które przygotowywane są z ekologicznych składników. Wegetarianie i pescowegetarianie mogą wybierać spośród wielu opcji warzywnych w menu, w tym confit z karczocha i karmelizowanego pieczonego bakłażana. Jeśli nie wiesz, czego spróbować, wybierz trzydaniowe menu degustacyjne. Przytulne wnętrza, wygodne siedzenia, dobra akustyka i świetna playlista sprawiają, że jest to idealne miejsce na kolację oraz rozmowę.

Adres: Asmalı Mescit, Meşrutiyet Cd. No:107 F, 34430 Beyoğlu/İstanbul, Turcja

Godziny otwarcia: codziennie w godzinach 18:00–23:30.

Antiochia

Zawsze pełna z powodu pysznego jedzenia i rozsądnych cen, ta restauracja w dzielnicy Beyoğlu serwuje dania kuchni południowo-wschodniej Turcji, z zimnymi i gorącymi mezes oraz kebabami dominującymi w menu. Inspirowana kuchnią starożytnego miasta Antakya (obecnej Antiochii) w prowincji Hatay, tutejsza kuchnia, choć turecka, składa się głównie z libańskich, syryjskich oraz francuskich smaków. Warto wybrać się tu wczesnym popołudniem, aby ominąć tłumy osób czekających na kolację. Choć miejsc siedzących jest tu pod dostatkiem, lokal szybko się zapełnia.

Adres: Asmalı Mescit, General Yazgan Sk. No:3, 34200 Beyoğlu/İstanbul, Turcja

Godziny otwarcia: codziennie oprócz niedziel w godzinach 12:00–00:00.

Mikla Restaurant

Otwarta w 2005 roku Mikla jest powszechnie uważana za jedną z najlepszych restauracji, jakie ma do zaoferowania współczesny Stambuł. Restauracja znajduje się na dachu hotelu Marmara Pera. Restauracja oprócz smacznych dań oferuje piękne widoki na miasto i jego najcenniejsze budynki, w tym Hagia Sophia oraz Pałac Topkapı. Szef kuchni i właściciel restauracji podkreśla swoje turecko-skandynawskie pochodzenie w restauracyjnego menu. Serwowane dania obejmują grillowane krewetki z firik, mąką z ciecierzycy i kwiatami cukinii. Restauracja niedawno otworzyła również New Anatolian Kitchen, przekształcając i aktualizując tradycyjne potrawy za pomocą zarówno współczesnych, jak i klasycznych technik kulinarnych.

Adres: Asmalı Mescit, The Marmara Pera, Meşrutiyet Cd. No:15, 34430 Beyoğlu/İstanbul, Turcja

Godziny otwarcia: codziennie oprócz niedziel w godzinach 18:00–02:00.

360 Panorama Istanbul

Ta wielokrotnie nagradzana restauracja mieści się na szczycie XIX-wiecznego budynku i oferuje rozległe panoramiczne widoki na Stambuł. Menu prezentuje nowoczesne akcenty tureckiej kuchni meze, a także lubiane dania z całego świata. Warto spróbować jednej z alternatywnych pizz, takich jak 360 Decadence z homarem, łososiem, koperkiem, złotym kawiorem oraz pomidorkami koktajlowymi. Wybór deserów jest bardzo dobry, a po posiłku bar i klub oferują kuszące koktajle i świetną muzykę na żywo.

Adres: Alemdar, Yerebatan Cd. no:18, 34110 Fatih/İstanbul, Turcja

Godziny otwarcia: codziennie w godzinach 11:00–01:00.

Nicole

Nicole to ekskluzywna restauracja w Stambule, w której można skosztować nowoczesnych i innowacyjnych dań kuchni śródziemnomorskiej. Ta restauracja na dachu oferuje jedno z dwóch menu degustacyjnych do wyboru, a także starannie dobraną listę win krajowych i międzynarodowych, w tym butelki z regionów Anatolii i Morza Egejskiego. Warto spróbować tatara z sardeli, ośmiornicy w soczewicy oraz sorbetu z kopru włoskiego i mandarynki, podziwiając rozległe widoki na stare miasto i Wyspy Książęce. Pierwotnie w miejscu tym znajdował się klasztor franciszkanów (do początku XX wieku), obecnie restauracja Nicole jest jednym z najbardziej eleganckich miejsc na posiłek w mieście.

Adres: Tomtom, Tomtom Kaptan Sk. No:18, 34433 Beyoğlu/İstanbul, Turcja

Godziny otwarcia: codziennie poza poniedziałkami w godzinach 18:30–23:30.

Balkan Lokantası

Ta prosta restauracja w stylu stołówki lub polskich barów mlecznych oferuje domowe tureckie jedzenie w bardzo przystępnych cenach. Serwująca obiady i kolacje, ta lokanta (restauracja) na głównym rynku Beşiktaş jest miejscem, w którym można szybko zjeść ciepły posiłek i kontynuować zwiedzanie. Weź tacę i ustaw się w kolejce z głodnymi klientami, którzy czasami ustawiają się w kolejce na zewnątrz po tutejsze jedzenie. Możesz zacząć od zupy, a następnie napełnić swój talerz ryżem, kaszą bulgur i daniem głównym, w tym grillowanym kurczakiem, faszerowanymi warzywami lub koftą. Balkan Lokantası wykorzystuje tylko najświeższe składniki, więc menu jest zróżnicowane i zmienne.

Adres: Katip mustafa çelebi mh istiklal cd, Büyük Parmakkapı Sk. no : 9/1, 34433 Beyoğlu/İstanbul, Turcja

Godziny otwarcia: codziennie w godzinach 07:00–23:00.

Cihangir Mantıcısı

Miejsce to oferuje jedne z najświeższych i najlepszych mantı (pierogów) w mieście. Jest to miejsce, w którym można spróbować tureckiej wersji pierogów, często opisywanych jako krajowa wersja ravioli, podawanych z jogurtem. Ta pierogarnia używa ręcznie robionego ciasta manti, rozwałkowując je, a następnie nakładając łyżką różne nadzienia. Pierogi podawane są w tradycyjny sposób, a także w wersji smażonej i pieczonej. Ugotowane mantı są dekorowane jogurtem czosnkowym, sumakiem, miętą oraz pieprzem.

Adres: Cihangir, Ağa Hamamı Sk. No:4 D:A, 34433 Beyoğlu/İstanbul, Turcja

Godziny otwarcia: codziennie w godzinach 09:00–22:30.

Leb-i Derya

Niektóre z najlepszych luksusowych restauracji w Stambule znajdują się na dachach hoteli, pozwalając odwiedzającym rozkoszować się inspirującymi widokami miasta i słoneczną pogodą. Leb-i Derya jest uważana za jednego z liderów tego trendu i choć obecnie rywalizuje z nią wielu konkurentów, nadal należy do najlepszych. Menu oferuje szeroki wybór dań, w tym tureckie przysmaki, takie jak szaszłyki jagnięce ze śliwkami, melasą z granatów, świeżym tymiankiem i orzeszkami pinii. W menu znajdują się również wyśmienite dania z makaronu. Takie jak linguine z owocami morza z łososiem oraz kalmary, krewetki i sos pomidorowy ze świeżą miętą.

Adres: Şahkulu, Kumbaracı Ykş. No:57 Kat:5, 34425 Tünel/Beyoğlu/Beyoğlu/İstanbul, Turcja

Godziny otwarcia: codziennie w godzinach 15:00–00:00, w piątki i soboty restauracja czynna o godzinę dłużej.

Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.

Poprzedni

Sztuka picia herbaty w Stambule, tradycje, smaki i kultura

Życie nocne w Stambule – bary, restauracje, dyskoteki

Następny

Dodaj komentarz