Kiedy myślisz o Stambule, pierwsze obrazy, które pojawiają się w Twojej głowie, z pewnością dotyczą Błękitnego Meczetu, Wielkiego Bazaru lub smacznego kęsa przepysznego kebaba. Ale tym razem pójdziemy inną drogą i udamy się w lodową podróż po tym mieście kultury, historii i gastronomii. Gotowy na odkrycie najlepszych miejsc z lodami w Stambule? Poniżej znajdziesz nasze propozycje najlepszych miejsc oferujących te lodowe smakołyki w Stambule.
Meşhur Dondurmacı Ali Usta
Jedną z najważniejszych cech tego miejsca jest to, że lody wykonane z najświeższych owoców i są w 100% domowej roboty. Jeśli podczas spaceru po dzielnicy Moda zobaczysz lodziarnię z długimi kolejkami przed nią, wiedz, że to Ali Usta. Lodziarnia Ali Usta, która od lat nie traci na jakości, jest jednym z najlepszych miejsc serwujących tureckie lody. Od 1969 roku Ali Usta serwuje pyszne lody mieszkańcom dzielnicy Moda. Poza tym, przyjeżdżają tu stali bywalce z całego Stambułu. Jednym z tych, którzy nie mogą zrezygnować ze smaków Ali Usta, jest między innymi Acun Ilıcalı – producent seriali tureckich i nie tylko.
Adres: Caferağa, Moda Cd., 34710 Kadıköy/İstanbul, Turcja
Yaşar Ustanın Sorbe ve Dondurması Kadıköy
Yasar Usta – lodziarz, przygotowuje 70 różnych rodzajów tureckich lodów własnymi rękami. Jest to doskonałe miejsce dla tych, którzy uwielbiają próbować lody o różnych smakach. Smaki Yaşar Usta są naturalne. Cena jest również bardzo rozsądna. Yaşar Usta kupuje wyłącznie owoce sezonowe, gdy są dostępne i utrzymuje ceny na przystępnym poziomie. W rezultacie ma klientów z całego Stambułu i nie tylko. Jedząc lody z czarnej morwy, możesz poczuć się tak, jakbyś jadł prawdziwy sorbet owocowy ze słynnego (i bardzo drogiego) Berthillon w Paryżu. Lody truskawkowe jak i cytrynowe są naturalne oraz bogate w smaki.
Adres: Caferağa, Gen. Asım Gündüz Cd. no:92/A, 34710 Kadıköy/İstanbul, Turcja
Mini Dondurma
Jak sama nazwa wskazuje, Mini Dondurma (co dosłownie oznacza „malutkie lody”) zajmuje powierzchnię zaledwie czterech metrów kwadratowych. Ludzie ustawiają się w długich kolejkach przed lodziarnią od czasu jej założenia w 1968 roku. A dzięki bogatej liście smaków, takich jak guma do żucia, morwa, kawa, mięta, jagoda, pieczony kasztan, pomarańcza, melon, orzech włoski, róża i lody lokum, nic dziwnego, że Mini Dondurma jest nadal tak popularna po tylu latach! Szczególnie polecamy lody karmelowe i z masła orzechowego, podawane w chrupiących rożkach lub z wafelkami.
Adres: Bebek, Cevdet Paşa Cd. 38/A, 34342 Beşiktaş/İstanbul, Turcja
Dondurmacci
Nie daj się zwieść nazwie – Dondurmacci nie jest włoską lodziarnią, ale turecką. Znajdziesz tu 30-40 różnych smaków lodów, od zwykłych czekoladowych, mlecznych, gumowych, truskawkowych, migdałowych i pomarańczowych, po sezonowe. Ich specjalnością są smaki różane, gruszkowe, cytrynowo-imbirowe i lawendowe. To, co wyróżnia lody Dondurmacci, to mleko używane do ich produkcji, które pochodzi z ekologicznego gospodarstwa. Firma Dondurmacci stała się jeszcze bardziej znana, gdy jej lody zostały włączone do menu degustacyjnego Restauracji X w listopadzie 2011 roku. W ciągu zaledwie jednego roku lodziarnia otworzyła wiele oddziałów w całym mieście i zyskała szerokie grono zwolenników.
Adres: Fenerbahçe, Yeşil Kır Sk. 5A, 34726 Kadıköy/İstanbul, Turcja
Serez Dondurmacısı
Serdar Kemahlı, który działa w branży spożywczej od 1999 roku, zrealizował swoje marzenie z dzieciństwa o produkcji lodów. W 2010 roku otworzył on lodziarnię Serez Dondurmacısı. Karmelowo-słony smak lodów jest legendarny. Oprócz lodów produkuje również sorbety i salep – tradycyjny turecki napój.
Adres: Caddebostan, Bağdat Cad. No: 311, 34728 Kadıköy/İstanbul, Turcja
Damla Dondurma Boza
Damla Dondurma ve Boza, prowadzona przez braci Ali i Fahri Tufan, codziennie produkuje świeże lody ze świeżego mleka z Sarıyer (miejscowości położonej nad Cieśniną Bosfor). Tutejsza nostalgiczna atmosfera może zabrać Cię w podróż w czasie i przypomnieć smaki z dzieciństwa.
Adres: Feriköy, Kurtuluş Cd. 110/A, 34377 Şişli/İstanbul, Turcja
Girandola Dondurma
Aslı Eraltan, założyciel Girandola, nauczył się sztuki robienia bezcukrowych, tureckich lodów w Weronie oraz Mediolanie. Girandola codziennie produkuje lody rzemieślnicze z wysokiej jakości składników. Jedną z ich popularnych cech jest niska zawartość cukru, co pozwala cieszyć się lodami bez poczucia winy.
Adres: Caddebostan, Caddebostan İskele Sk. No:16, 34728 Kadıköy/İstanbul, Turcja
Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.